Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ψάχνοντας την 'Αννα

Άβολνι, άβολνι ή μάλλον Αβολνέα στα ελληνικά το όνομα του τόπου αυτού λέει πολλά σε μας που είχαμε την ευκαιρία να μεγαλώσουμε με τη σειρά η "Άννα των Αγρών" στα τέλη της δεκαετίας του 80'! Σήμερα πια γνωρίζω πως ο παραδεισένιος αυτός τόπος με τον όμορφο φάρο στη μέση του πουθενά είναι το νησί του Αγίου Εδουάρδου στον Καναδά και πως δεν ονομαζότανε Άβολνι ποτέ (φανταστικό όνομα), πάντως άλλα μέρη που αναφέρονται στην σειρά οπως το Σαρλετάουν ή το Χάλιφαξ υπάρχουν πραγματικά. Και ήταν ένας τόπος ασφάλειας, ονείρων, χρωμάτων και όμορφων, πράσινων αγρών, λιβαδιών με σπάνια αγριολούλουδα και η Άννα τους έδινε μια τέτοια περιγραφική ομορφιά στα λόγια της που τα μέρη της Νέας Σκωτίας έγιναν τόποι δικοί μας και μας μεγάλωσαν κι ας ήταν μακρινά κι ας μην τα είδαμε ποτέ.



Γνωρίζω πια πως υπήρχαν και βιβλία στα ελληνικά με την ιστορία της μικρής ορφανής, της Άννας Σίρλεϋ, του κοκκινομάλικου κοριτσιού που μεγάλωσε μια γενιά παιδιών και ήθελε να την αποκαλούν Άννα και όχι Ανν και ονειρευότανε να είναι βασίλισσα του Κάμελοτ μέσα από τα βιβλία της. Μόνο που μικρή δεν τα βρήκα ποτέ κι ας τα ζήτησα σε όλα τα δικά μας βιβλιοπωλεία, σήμερα ίσως είναι αργά πια να τα βρω, ίσως όμως και όχι...

Όλη αυτή η αναζήτηση μου δίνει κουράγιο και ελπίδες να συνεχίσω σαν να προσπαθώ να ανακαλύψω κάτι εύθραστο και πολύτιμο για να διδαχτώ από αυτό, τόση δύναμη είχε η μικρή! Μόνη ανακάλυψη μέχρι τώρα, το κάτωθι βιβλιαράκι: "Χριστούγεννα με την Άννα" που υπάρχουν δύο κείμενα με κάποια Χριστούγεννα της Άννας πρώτα στο Άβολνι με τη Μαρίλια και τον Μάθιου, με τον τίτλο "Ο Μάθιου επιμένει για τα φουσκωτά μανίκια" και μετά τα Χριστούγεννα της Άννας στην πόλη. Εκεί διδάσκει πια στα 20 της σε σχολείο με κορίτσια καλών οικογενειών με τον τίτλο "Η Κάθριν Μπρουκς έρχεται στο Γκριν Γκέιμπλς", ναι η συνάδερφος της Άννας που είναι ξινή και τελείως μόνη και της δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, η Άννα όμως την προσκαλεί στο δικό της μαγικό μέρος παρ΄ όλες τις προσβολές της για να περάσουν στο νησί με τα χιόνια υπέροχες γιορτινές μέρες.



Έκπληξη αποτέλεσε που και η ΕΡΤ φέτος έβαλε την σειρά μετά από πολλά, πολλά χρόνια, έκπληξη και χαρά μεγάλη! Φυσικά ότι υπήρξε και φλερτ με γοητευτικότατο συγγραφέα αστυνομικών περιπετειών τον Τζακ Γκάρισον, ούτε να το φανταστώ από μέρους του, τουλάχιστον γιατί η Άννα έμεινε για πάντα πιστή στον παιδικό της έρωτα τον Γκιλ που τον ψάχνει κιόλας στον πόλεμο όπου υπηρετεί στο μέτωπο ως γιατρός!

Η Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι (1874-1942) ήταν γεννημένη συγγραφέας, οι ιστορίες της όμως θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά όταν η επιμελήτρια Ρέα Γουίλμσχερστ βρήκε πολλές από αυτές σε μια κρύπτη στο σπίτι που γεννήθηκε η Μοντγκόμερι στο νησί Πρινς Έντουαρντ. Ψάχνοντας την Άννα λοιπόν: Θα τη βρω, θα με βρει ποιος γνωρίζει; τη θεωρώ όμως αδερφή-ψυχή όπως θεωρούσε και αυτή την Νταιάνα Μπάρυ και την Μαρίλα, τον δεύτερο άνθρωπο που την αγάπησε μετά τον Μάθιου, στο Άβολνι. Γίνονται θαύματα τελικά και ίσως κι εγώ κερδίσω ένα κομμάτι της χαμένης μου παιδικής αθωότητας...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου